l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStJansdal (8:30 - 16:30 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

Over Leukemie

Leukemie is een vorm van kanker, die veroorzaakt wordt door een woekering van afwijkende, kwaadaardige witte bloedcellen (leukocyten) in het beenmerg.

 

In het beenmerg worden nieuwe bloedcellen gevormd. Dit zijn rode bloedcellen die voor de zuurstofvoorziening in het lichaam zorgen, witte bloedcellen die belangrijk zijn voor de afweer en het bestrijden van infecties en bloedplaatjes die verantwoordelijk zijn voor de bloedstolling (bijvoorbeeld dat het bloeden stopt bij een wond).

 

De afwijkende, kwaadaardige, onrijpe cellen groeien niet uit tot normale bloedcellen maar delen zich en verdringen de voorlopers van normale bloedcellen in het beenmerg.

 

Leukemie kan chronisch zijn of acuut. Bij acute leukemie rijpen de voorlopercellen niet helemaal uit maar gaan zich delen. Hierdoor ontstaat er een tekort van volgroeide leucocyten in het bloed en in in het beenmerg ontstaat een situatie waarbij onvolgroeide cellen zich blijven delen en ophopen. Bij een acute leukemie moet snel met behandelen worden gestart.

 

Een chronische leukemie kan soms jaren sluimerend aanwezig zijn. De toename van bloedcellen gaat heel geleidelijk. Op het moment dat de diagnose wordt gesteld, is het gezonde beenmerg vaak al voor een deel verdrongen.

 

Er zijn twee soorten Leukemie; Lymfatische en Myeloide Leukemie. Bij Lymfatische Leukemie is er spraken van een woekering van stamcellen die zich ontwikkelen tot lymfocyten. Bij Myeloide Leukemie gebeurt dit bij stamcellen die zich ontwikkelen tot rode bloecellen, granulocyten, monocyten en bloedplaatjes.

 

Meestal is het niet te zeggen waarom iemand leukemie heeft gekregen, het is vaak een combinatie van factoren die een rol kunnen spelen.

 

Zowel lymfatische als myeloide leukemie komen in een actute en chronische vorm voor.

 

Acute myeloide leukemie

Chronische myeloide leukemie

Acute lymfatische leukemie

Chronische lymfatische leukemie